Help… buikkrampjes

Pas bevallen en een prachtige baby. Trots ben je en je wilt hem of haar aan de hele wereld laten zien. Maar dan, zo’n 1 ½ – 2 weken  na de bevalling een hartverscheurend gehuil, nee gekrijs bijna. Uit zo’n klein mensje, ieder avond maar weer vanaf  acht uur tot soms na twaalven. Aan het eind van hun Latijn komen vader en moeder op consult met hun zoontje. Ze vertellen trots en blij te zijn, alles was zó goed verlopen, maar nu weten ze het niet meer. Moe zijn ze, en dat is hun ook aan te zien. Alles zijn ze al nagegaan: Is de voeding niet goed: dan hypoallergeen voeding, is het te veel, te weinig, te koud, te warm…? Natte luier…boven slapen, beneden slapen, etc.. Zeker als het dan ook nog je eerste kindje is kun je daar behoorlijk onzeker van worden. En dan die vermoeidheid.

Ze vertellen dat ze met de baby de hele avond op de arm rondlopen en steeds maar zachtjes schudden. Want wiegen is niet genoeg. En dan vermindert het huilen tot een zacht huiltje, maar…, zodra je jouw vermoeide armen even iets minder laat bewegen, breekt het krijsen weer in alle hevigheid los. Dan maar in de kinderwagen, ook hier stevig wiegen, maar ook dat biedt onvoldoende soelaas. De baby ligt het liefst op de buik of op de arm. Met één hand zachtjes over de buik wrijven lijkt het ook prettig te vinden. En maar trappen met die beentjes. Het strekt zich en buigt dan weer kort het lijfje, waarna het zich weer opnieuw strekt. Tijdens de voeding is de baby rustig, maar kort daarna begint het weer.

Als homeopaat vraag je behalve naar de klacht zelf, ook hoe de zwangerschap en de bevalling zijn geweest. Is alles rustig gegaan of waren er spanningen? Zijn er grote veranderingen tijdens de zwangerschap geweest? Was de bevalling moeilijk, waardoor er misschien nekklachten zijn? Hoe slaapt de baby verder gedurende de dag? Bij dit kindje was er tijdens de zwangerschap een verhuizing geweest, waarbij alles behoorlijk tegenzat. Daardoor moesten er op het laatste moment nog allerlei zaken geregeld worden. Het moest klaar zijn. Dat heeft de nodige spanningen opgeleverd, ook tussen hen samen, zo vertelt de vader.

Wat is  er met dit kindje aan  de hand? Een  baby eet  en slaapt.  Voeding is een natuurlijke omstandigheid en van levensbelang voor het kind. Maar het wordt door dit  kindje niet  in zijn lijfje verdragen. Korte tijd na de voeding krijgt het hevige buikkrampen, het is niet in staat de voeding rustig te verteren. Buikkrampen. Het kindje laat een overprikkeling in het  spijsverteringsysteem zien. Een  homeopathisch middel kan  hier snel uitkomst bieden. Zo ook bij het kindje dat  hierboven beschreven  is.  Er zijn meerdere homeopathische middelen die voorgeschreven kunnen  worden, maar dit kindje  heeft uitstekend op  Chamomilla gereageerd. Dezelfde  dag, dat het  ingenomen werd, waren  de buikkrampjes  al beduidend  rustiger. De volgende  dag waren ze  praktisch  weg. Na een  poosje werd  duidelijk dat het sowieso een heel wakker en  alert  kind  was. Gevoelig voor  allerlei prikkels uit zijn  omgeving. Daarop werden, naast de chamomilla, op de aanleg van dit jongetje nog andere middelen gegeven, waardoor de gevoeligheid voor prikkels vanuit zijn leefomgeving minder werd. Daarmee kwam er verder rust: Het kindje had weer de mogelijkheid om in alle rust te groeien en te ontwikkelen. En de ouders konden weer écht van hun baby genieten.

About homeopathie